2 Νέα Αρώματα: Cinammon & Caramel

Καλωσορίζουμε 2 νέα αρώματα: Cinammon & Caramel! 

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι στην ήδη υπάρχουσα γκάμα αρωμάτων μας (Aerozol) προστέθηκαν δύο νέοι κωδικοί αρωμάτων, το Cinnamon και Caramel.

Τα συγκεκριμένα αρώματα μας επιτρέπουν να εξυπηρετήσουμε αναψυκτήρια αλλά και γενικότερα χώρους εστίασης και καφέ.

Ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα αρωμάτων στην ιστοσελίδας μας και αφήστε τα σχόλια σας παρακάτω!

8 Μυρωδιές Τροφών που Κάνουν Καλό στην Υγεία μας: Μέρος 2ο

Το άρωμα του πράσινου μήλου βοηθά στην απώλεια βάρους, τα αμύγδαλα ανακουφίζουν από τον πόνο, το μαύρο πιπέρι βοηθά να κόψουμε το κάπνισμα και ο δυόσμος μας γεμίζει ενέργεια. Ποια άλλα αρώματα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας?


5) Πορτοκάλι και λεβάντα για το Στρες: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αυστρία, το άρωμα της λεβάντας ή του πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη ομάδα έδωσαν να μυρίσει πορτοκάλι και λεβάντα ενώ στη δεύτερη δεν έδωσαν τίποτα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας δήλωσαν λιγότερο αγχωμένα και πιο αισιόδοξα σε σύγκριση με αυτά της δεύτερης!

  

6) Γκρέιπφρουτ για τη Νεότητα: Γνωρίζατε ότι το άρωμα αυτού του πεντανόστιμου φρούτου επηρεάζει την αντίληψη της ηλικίας? Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα καλέστηκαν να μαντέψουν την ηλικία κάποιων μοντέλων. Το αποτέλεσμα? Όσοι είχαν μυρίσει προηγουμένως γκρέιπφρουτ θεώρησαν ότι τα μοντέλα ήταν τρία χρόνια νεότερα από ότι στην πραγματικότητα!

7) Το λεμόνι νικάει τη μελαγχολία: Σε ιαπωνική μελέτη που διεξήχθη, οι ερευνητές εξέθεσαν 12 άτομα που έπασχαν από διαγνωσμένη κατάθλιψη σε σε ένα ανάμικτο άρωμα εσπεριδοειδών, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από έλαιο λεμονιού, κυκλοφορώντας το στο δωμάτιο στο οποίο περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πράγματι εντυπωσιακά: το άρωμα του λεμονιού ρύθμισε τα ορμονικά τους επίπεδα, ενίσχυσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, και χαμήλωσε σημαντικά τη δοσολογία των αντικαταθλιπτικών την οποία χρειάζονταν οι ασθενείς.

8) Κανέλα για Ισορροπία & Εγρήγορση: Σύμφωνα με έρευνες, το νόστιμο αυτό μπαχαρικό βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και ενισχύει το νευρικό σύστημα. Σε μία από τις έρευνες, η μυρωδιά της κανέλας βοήθησε την πλειοψηφία των συμμετεχόντων (οι οποίοι είχαν δεμένα τα μάτια τους!) να διατηρήσουν την ισορροπία τους ενώ σε άλλη το άρωμα της κανέλας αποδείχθη αποτελεσματικό στην μείωση την κούρασης των οδηγών και στην ενίσχυση της εγρήγορσης τους!

8 Μυρωδιές Τροφών που Κάνουν Καλό στην Υγεία μας: Μέρος 1ο

Η όσφρηση είναι από τις ισχυρότερες αισθήσεις μας. Αλλά γνωρίζατε πως κάποιες μυρωδιές τροφών έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας? Αφήστε τη μύτη σας να σας γιατρέψει ακολουθώντας τα παρακάτω tips αρωματοθεραπείας!


1) Πράσινο μήλο για την απώλεια βάρους: Μια μυρωδιά που μπορεί να περιορίσει τη λιγούρα σας και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος είναι αυτή του πράσινου μήλου. Σε έρευνα που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο του Σικάγο, δόθηκε πράσινο μήλο, μπανάνα και δυόσμος σε υπέρβαρους συμμετέχοντες. Το αποτέλεσμα? Όσοι βρήκαν τη μυρωδιά του πράσινου μήλου πιο ευχάριστη κατάφεραν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σύγκριση με εκείνους που μύρισαν τα υπόλοιπα τρόφιμα. 

2) Τα αμύγδαλα ανακουφίζουν τον πόνο: Εσείς γνωρίζατε οτι οι ξηροί καρποί βοηθάνε στην αντιμετώπιση του πόνου? Ερευνητές από τον Καναδά ζήτησαν από 20 άντρες και 20 γυναίκες να βυθίσουν τα χέρια τους σε καυτό νερό για όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν (ένα σύνηθες τέστ αντοχής). Κατά τη διάρκεια του τέστ εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε διάφορες μυρωδιές. Οι γυναίκες που μύρισαν ευχάριστες μυρωδιές όπως το εκχύλισμα αμυγδάλου, ανέφεραν 38% λιγότερο πόνο ενώ τα υψηλότερα επίπεδα πόνου σχετίστηκαν με όξινες μυρωδιές, όπως το ξύδι. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν στη χρήση συγκεκριμένων αρωμάτων σε μετεγχειρητικούς ασθενείς, παρ’όλα αυτά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα γύρω από το ζήτημα.

3) Μαύρο Πιπέρι για να πείτε όχι στο τσιγάρο: Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, δόθηκε σε καπνίζοντες να μυρίσουν έλαιο μαύρου πιπεριού ή αγγελικής. Το αποτέλεσμα ήταν αδιαμφισβήτητο: Και τα 2 αιθέρια έλαια μείωσαν αισθητά την επιθυμία για το τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα, όσοι εισέπνευσαν το μαύρο πιπέρι ανέφεραν μια ελαφριά αίσθηση καψίματος στο λαιμό, παρόμοια με αυτή του τσιγάρου ενώ όσοι ανέπνευσαν την αγγελική ανέφεραν χαλάρωση παρόμοια με αυτή που προκύπτει από το κάπνισμα του τσιγάρου.

4) Δυόσμος για ενέργεια: Σε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Wheeling Jesuit, αθλητές του μπάσκετ μύρισαν άρωμα δυόσμου πρίν από τον αγώνα. Το αποτέλεσμα? Η μυρωδιά τους έδοσε περισσότερη ενέργεια, ταχύτητα και αυτοπεποίθηση και βελτίωσε τις επιδόσεις τους, κάτι το οποίο κάνει τον δυόσμο ιδανικό φυσικό σύμμαχο για στιγμές κούρασης και ατονίας!

Stay tuned για το 2ο μέρος…

5 Τips για να μυρίζετε πάντα όμορφα!

Το καλοκαίρι έφτασε και εκτός από τις διακοπές μας έφερε πολλές ανεπιθύμητες μυρωδιές. Διαβάστε τα tips μας παρακάτω για να μοσχοβολάτε πάντα, ασχέτως εποχής!

  1. Διατροφή: Το φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζει πάντοτε τη μυρωδιά του σώματος μας! Εάν θέλετε να αποφύγετε άσχημες μυρωδιές περιορίστε όσο περισσότερο μπορείτε τα μπαχαρικά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το αλκόολ. 

2. Ενυδατωμένο Δέρμα: Το ενυδατωμένο δέρμα δεν εκπέμπει μόνο όμορφες οσμές αλλά αποτελεί την τέλεια βάση για οποιοδήποτε άρωμα!

3. Φρέσκα Ρούχα: Διαλέξτε ένα απορρυπαντικό που να είναι διακριτικό αλλά να χαρίζει φρεσκάδα!

4. Σωστή Κολόνια: Διαλέξτε αρώματα με ξυλώδη βάση ή με βάση τον καπνό ή την βανίλια για μεγαλύτερη διάρκεια!

5. Αποσμητικό αμέσως μετά το Μπάνιο: Για μέγιστα αποτελέσματα, το αποσμητικό καλό είναι να μην καλύπτει προυπάρχουσες οσμές αλλά να μπαίνει σε καθαρή επιδερμίδα!

Πως επηρεάζει το Marketing της Όσφρησης την Καταναλωτική Συμπεριφορά?

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καταναλωτές ακολουθούν τη μύτη τους! Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες έχουν αρχίσει σταδιακά να μεταθέτουν το ενδιαφέρον τους από τις άλλες αισθήσεις (όραση, ακοή, αφή) και να επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε αυτή της όσφρησης προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Επιστήμονες του κλάδου της αρωματοποιίας επιβεβαιώνουν ότι η όσφρηση ξεχωρίζει πλέον ως η ισχυρότερη απ’ όλες τις αισθήσεις, καθώς συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και το συναίσθημα! 


 Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα συντριπτικό 75% των συναισθημάτων μας παράγεται από την αίσθηση της όσφρησης. Η Pamela Dalton, οσφρητικός επιστήμονας και μέλος του Monell Chemical Senses Center στις ΗΠΑ, λέει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πρώτα την οσμή, την οποία στέλνουν στα πρωτόγονα κέντρα εγκεφάλου του συναισθήματος και της μνήμης. Πράγματι, η αίσθηση της οσμής ως μηχανισμός για την αφύπνιση αναμνήσεων και εμπειριών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Παρ’ότι ο τομέας του Marketing κυριαρχείται από οπτικά μέσα, ένα μεγάλο ποσοστό των συναισθηματικών εντυπώσεων που συναντούν στην καθημερινότητα τους οι καταναλωτές βιώνονται μέσω της όσφρησης. Αυτό χαρίζει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να χαράξουν μια μοναδική ταυτότητα και προφίλ για το brand τους, η οποία θα τους διαχωρίσει από τους ανταγωνιστές και θα τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν με τους καταναλωτές τους μέσω της καταλληλότερης ανθρώπινης αίσθησης. Και καθώς η οσμή καταφθάνει στον εγκέφαλο πριν από άλλες αισθητικές αντιλήψεις, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο κατά τη διαμόρφωση της τελικής αγοραστικής απόφασης, κάτι το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να επιτύχουν το πολυπόθητο συναισθηματικό δέσιμο με τους πελάτες τους!

 Παρ’όλα αυτά εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα άρωμα για την επιχείρηση σας δώστε προσοχή! Τα αρώματα συνίσταται να είναι αρμονικά με το περιβάλλον τους και η ποσότητά τους σωστά ρυθμισμένη. Εάν επιλέξετε ένα λάθος ή ιδιαίτερα περίπλοκο άρωμα μπορεί να διώξετε τους πελάτες σας αντί να τους προσελκύσετε. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα καταναλωτών εκτέθηκε σε ένα απλό άρωμα πορτοκαλιού καθώς και σε ένα πιο περίπλοκο μείγμα πορτοκαλιού, βασιλικού και πράσινου τσαγιού. Οι καταναλωτές που εκτέθηκαν στο απλό πορτοκάλι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο από αυτούς που εκτέθηκαν στη πιο περίπλοκη μυρωδιά. Γι’αυτό το λόγο, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Washington, συμβουλεύουν να το κρατήσετε το άρωμα σας όσο πιο απλό γίνεται!  

HR Community Conference & Awards 2017 HR Bedtime Stories

Στο πλαίσιο των δράσεων της HR Community, το Skywalker.gr διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το HR Community Conference & Awards με τον τίτλο «HR Bedtime Stories», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel, την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, και στο οποίο παρευρέθηκε η Guru Aromas.

Στο συνέδριο παρέστησαν ομιλητές από τον ευρύτερο χώρο των επιχειρήσεων της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και των επιστημών που τις υποστηρίζουν – όπως στελέχη και σύμβουλοι επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί – προκειμένου να παρουσιάσουν την εμπειρία τους και να τοποθετηθούν επί των διαφορετικών προσεγγίσεων στη διαμόρφωση και ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας.

Κατά τη λήξη του συνεδρίου, δόθηκαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στους συμμετέχοντες υποψηφίους.

Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε, πως η υποψήφια Guru Aromas διακρίθηκε με το Χρυσό Βραβείο Ανάπτυξης Θέσεων Εργασίας. Την απονομή έκανε η κα Φούντα Θεοδώρα, Κοινωνιολόγος, Coach & Mentor, ενώ το βραβείο παρέλαβε ο Δημήτριος Τεγογιάννης, Export Manager της Guru Aromas. Το Βραβείο Ανάπτυξης Θέσεων Εργασίας, αναγνωρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εσωτερική ανάπτυξη εργασιακών ρόλων εντός επιχειρήσεων και οργανισμών, που δεν συνοδεύονται από ετήσια σχετική μείωση θέσεων.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την Απονομή βραβείων & τιμητικών διακρίσεων: «HR Community Awards 2017»:

ή μάθετε περισσότερα για το συνέδριο στο https://www.hrcommunity.gr/el/

Οι 5 Χαλαρωτικές Μυρωδιές της Άνοιξης

Τώρα που μπήκε επίσημα η άνοιξη, είναι η ιδανική ευκαιρία να αποκομίσουμε τα οφέλη της αγαπημένης μας εποχής. Δεν είναι μόνο η λιακάδα και η προοπτική του καλοκαιριού που κοντοζυγώνει που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά της άνοιξης, είναι οι μυριάδες χαλαρωτικές μυρωδιές, οι οποίες προκύπτουν από την αλλαγή του καιρού και οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.  


Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, τις 5 μυρωδιές της άνοιξης, σύμφωνα με το αφιέρωμα της Huffington Press, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βρείτε ισορροπία και αρμονία και να αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους έντασης και άγχους:

Λεβάντα Είναι μία από τις μυρωδιές που συνδέονται πιο στενά με τη χαλάρωση! Το άρωμα της λεβάντας χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη και την κούραση. Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν εισπνέεται, η λεβάντα προάγει ηρεμιστική, κατευναστική και ηρεμιστική δράση.

Τριαντάφυλλο Το τριαντάφυλλο δεν θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια μόνο λόγω της ομορφιάς του! Το άρωμα του επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία και τη σωματική χαλάρωση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2009, η μυρωδιά αρωματικού ελαίου από τριαντάφυλλο μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρυθμό της αναπνοής, κάτι το οποίο βοηθά ιδιαίτερα όσους αντιμετωπίζουν κρίσεις άγχους και πανικού.

Φρεσκοκομμένο Γρασίδι Εάν προσπαθείτε να βρείτε κίνητρο για να βγάλετε τη μηχανή του γκαζόν από την αποθήκη, δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο! Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χημική ουσία που απελευθερώνει το φρεσκοκομμένο γρασίδι προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ανεβάζει τα επίπεδα χαράς μας!

Γιασεμί Αν και μικρό, αυτό το αγαπημένο, λευκό άνθος έχει ισχυρές ιδιότητες! Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2010, το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού (γνωστό ως ιασμέλαιο) φτιάχνει τη διάθεση και πολύ σημαντικότερα, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, κάτι που το κάνει τον ιδανικό, φυσικό σύμμαχο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.  

Φρεσκοπλυμένα Σεντόνια Η μυρωδιά του καθαρού σπιτιού, και πιο συγκεκριμένα των φρεσκοπλυμένων σεντονιών, συνδέονται με τα συναισθήματα μας. Πράγματι, έρευνες δείχνουν πως ο παραπάνω συσχετισμός έχει ως αποτέλεσμα η μυρωδιά ενός δωματίου με μυρωδάτα σεντόνια, να μας παραπέμπει απευθείας σε θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις.

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Με πολύ κέφι και χαρά πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στα κεντρικά μας γραφεία
στην Αθήνα.

Παρουσία του προσωπικού μας, οι κύριοι Χαράλαμπος Φωτιάδης και Δημήτριος Τεγογιάννης ευχαρίστησαν το προσωπικό για το έργο τους κατά το 2016 και ευχήθηκαν υγεία, ευτυχία και επιτυχία για το νέο έτος.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας και η απονομή του φλουριού στον τυχερό Αλέξανδρο Κοντογιώργη, ένας πλούσιος μπουφές με εδέσματα, χορός και μουσική!

Εκ μέρους όλων στη Guru Aromas, ευχόμαστε ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο 2017, με υγεία, χαρά και αγάπη!

 

5 τρόποι με τους οποίους η οσμή επηρεάζει την καθημερινότητα σου

Όταν αναλογιζόμαστε τις ανθρώπινες αισθήσεις, η όσφρηση είναι πολύ συχνά από τις τελευταίες που έρχεται στο νου μας. Είναι πολύ πιθανό να σκεφτούμε την όραση, καθώς είναι η πιο άμεση αίσθηση μέσω της οποίας αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ή την ακοή, στην οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη ανθρώπινη επικοινωνία. Ακόμα και η γεύση παραμένει σταθερή στο μυαλό μας χάρη στην ποικιλία φαγητών που καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση για να επιβιώσουμε.

Η αίσθηση της οσμής, παρότι δεν είναι συνήθως άμεσα αντιληπτή, αποτελεί πρωτεύων παράγοντα στις καθημερινές μας αποφάσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις. Αναρωτιέστε πως? Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε 5 τρόπους με τους οποίους η όσφρηση επηρεάζει την καθημερινότητα μας!


Όσφρηση & Μνήμη | Ίσως δεν γνωρίζατε πως η όσφρηση είναι η πιο στενά συνδεδεμένη εκ των 5 βασικών αισθήσεων με τη μνήμη. Έρευνες δείχνουν, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος θυμάται οποιαδήποτε μυρωδιά για 1 ολόκληρο χρόνο μετά την πρώτη του έκθεση σε αυτή! Συγκριτικά, η αίσθηση της όρασης κατρακυλά στο 50% μετά από λίγους μόνο μήνες. Η όσφρηση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες αναμνήσεις καθώς το ανθρώπινο μυαλό συσχετίζει μέρη, πρόσωπα και καταστάσεις με τις μυρωδιές που τις συνοδεύουν. Σας έχει τύχει ποτέ να μυρίσετε μια μυρωδιά η οποία σας ταξίδεψε πίσω στα παιδικά σας χρόνια ή αφύπνισε μια ξεχασμένη εμπειρία? Αυτό συμβαίνει λόγο της σύνδεσης που δημιουργεί ο εγκέφαλος σας μεταξύ της νέας μυρωδιάς και της βιώσιμης εμπειρίας. Όταν έρθετε σε επαφή ξανά με την ίδια μυρωδιά ο σύνδεσμος που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται ακόμα εκεί και προκαλεί άμεσα την ανάλογη διάθεση ή αντίδραση. Και επειδή συναντούμε τις περισσότερες νέες μυρωδιές στην παιδική μας ηλικία, είναι συχνό φαινόμενο πολλές από τις γνώριμες μυρωδιές μας να παραπέμπουν σε παιδικές αναμνήσεις!

Όσφρηση & Γεύση | Η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει τη γεύση μας! Ερευνητές ισχυρίζονται, πως το 80% της γεύσης των φαγητών που καταναλώνουμε προέρχεται από τη μυρωδιά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά φαγητά μας φαίνονται άνοστα όταν είμαστε συναχωμένοι! Πιο συγκεκριμένα, οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας μπορούν να ανιχνεύσουν 4 μόνο βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό. Οι υπόλοιπες γεύσεις του φαγητού μας αναγνωρίζονται με τη βοήθεια της όσφρησης!

Όσφρηση & Χρόνος | Γνωρίζατε ότι η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του χρόνου? Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα αρώματα όπως το παιδικό ταλκ, έχουν ως αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου πιο αργά ενώ άλλα όπως ο καφές πιο γρήγορα! Αυτή η διαπίστωση βέβαια δεν έχει μείνει ανεκμετάλλευτη από καταστηματάρχες παγκοσμίως, καθώς πολλά ευχάριστα αρώματα χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής του αγοραστικού κοινού στα μαγαζιά και να αυξήσουν τις πιθανότητες αγοράς κάποιου προϊόντος!

Όσφρηση & Υγεία | Η δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας στα κέντρα υγείας, ιατρεία και νοσοκομεία συνδέεται άμεσα με την οσμή του χώρου! Για παράδειγμα, το άρωμα της λεβάντας χρησιμοποιείται ευρέως σε γηροκομεία προκειμένου να ηρεμήσει τους κατοίκους καθώς και σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων για να κατευνάσει τους ανήσυχους και φοβισμένους επισκέπτες. Όχι μόνο αυτό, αλλά όλα τα παραπάνω κέντρα είναι επιρρεπή σε δυσάρεστες μυρωδιές κάτι το οποίο επιτάσσει ακόμα περισσότερο τη χρήση κάποιου ευχάριστου αρώματος!

Όσφρηση & Παραγωγικότητα | Η όσφρηση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα παραγωγικότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, έχει ανακαλυφθεί πως συγκεκριμένες μυρωδιές έχουν τονωτική επίδραση στους υπαλλήλους, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες επιδόσεις. Σε μία έρευνα που διεξήχθη σε γραφείο στην Ιαπωνία, βρέθηκε πως ο ψεκασμός αρώματος λεμονιού στο κτίριο αύξησε την παραγωγικότητα των υπαλλήλων κατά 54%! Όχι μόνο αυτό, αλλά πολλές μυρωδιές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην ενίσχυση και τη βελτίωση λειτουργίας του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια των πιο ληθαργικών, μεσημεριανών ωρών.

Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

Καθώς υποδεχόμαστε το 2017 φτάνουμε στο τελευταίο μέρος της σειράς μας για τα πιο αναγνωρίσιμα αρώματα του κόσμου! Με χαρά – και λύπη μαζί – σας παρουσιάζουμε τα τελευταία 4 αρώματα, τα οποία αναγνώρισαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Yale οι 200 συμμετέχοντες εθελοντές καθώς και tips για το πώς να τα εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή!


17. Στο νούμερο 17 βρίσκεται η μπανάνα, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή φρούτα το οποίο κατάγεται από την Αφρική. Οι διάφορες ποικιλίες της προκύπτουν από το είδος της μπανανιάς και περιέχουν σε αφθονία τις βιταμίνες A, B, C, & D. Η γλυκιά και φρουτώδης μυρωδιά της μπανάνας προκύπτει από τον κίτρινο καρπό της, το αρωματικό προφίλ του οποίου συνίσταται από τουλάχιστον 42 μόρια! Tips: Χάρη στο κάλιο που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του φλοιού της, η μπανάνα δρα ως φυσικό καθαριστικό για τα δόντια! Απλώς διαλέξτε μια ώριμη μπανάνα – τότε τα επίπεδα καλίου είναι ιδανικά – και τρίψτε τα δόντια σας μέχρι να καλυφθούν τελείως από τον πολτό! Όχι μόνο αυτό, αλλά οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, μια βιοχημική ένωση που συνδράμει στην παραγωγή σεροτονίνης. Η τελευταία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση, κάνοντας τη μπανάνα τον ιδανικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την εξάλειψη του άγχους!

18. Όλοι θυμόμαστε τις κηρομπογιές (ή τα παστέλ όπως είναι γνωστά στην Ελλάδα) και τη μοναδική μυρωδιά τους, μια μυρωδιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παιδικά μας χρόνια! Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι πως το χαρακτηριστικό άρωμα της κηρομπογιάς δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από το στεατικό οξύ, το οποίο είναι ένα παράγωγο του βοείου κρέατος – ευρέως γνωστό ως λίπος βοδινού! Ο λόγος που το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους, είναι για να τους προσδώσει την μαλακή και κηρώδη υφή τους! Tips: Πιο χρήσιμο θα είναι να σας πούμε προς τι δεν ενδείκνυται η χρήση των κηρομπογιών σας: προς κατανάλωση! Σε μία προσπάθεια να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία, η εταιρία Crayola κυκλοφόρησε μια σείρα απο κηρομπογιές με άρωμα διάφορων φαγητών (καρύδα, κεράσι & γλυκόριζα), την οποία σύντομα αναγκάστηκε να αποσύρει απο την αγορά, καθώς η πενανόστιμη μυρωδιά τους δελέασε πολλούς μικρούς ζωγράφους να γεμίσουν την κοιλιά τους αντί για τα μπλόκ ζωγραφικής τους!

19. Αναρωτιόμασταν πότε θα εμφανιστεί το τυρί στη λίστα – ένα απο τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προιόντα! Ακόμη και οι λάτρεις του τυριού οφείλουν να παραδεχτούν πως η χαρακτηριστικά έντονη μυρωδιά των περισσότερων τυριών είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Ο λόγος για τη δυσάρεστη μυρωδιά τους είναι το Brevibacterium (b.linens) βακτηρίδιο! Πιο συγκεκριμένα, οι τυροκόμοι συνηθίζουν να πλένουν τη φλούδα των περισσότερων τυριών με αλκόολ, άλμη ή νερό, κάτι που δημιουργεί φιλικό περιβάλλον για πολλά βακτηρίδια. Το πιο σύνηθες απο αυτά είναι το b.linens, το ίδιο βακτηρίδιο που ευθύνεται για τη μυρωδιά του ανθρώπινου ιδρώτα! Tips: Εάν προσπεράσει κανείς το έντονο άρωμα των τυριών, τα περισσότερα απο αυτά είναι πεντανόστιμα! Ξεκινήστε με ηπιότερες γεύσεις και αρώματα όπως το Cream Cheese, τη Mozzarella, το Gooda Cheese, το Cheddar, το Brie και το Swiss Cheese και σταδιακά επεκτείνετε τη γευστική σας παλέτα σε πιο έντονους και εξεζητημένους συνδυασμούς όπως το Stilton, το Taleggio, το Munster, to Pont l’ évêque, to Roquefort, to Camembert και τέλος το Epoisses (το αγαπημένο τυρί του Ναπολέοντα).

20. Φτάσαμε στο τελευταίο άρωμα της λίστας μας, το οποίο παρ’ότι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο: τη χλωρίνη! Ίσως δεν γνωρίζετε πως ο όρος χλωρίνη προέρχεται απο το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της εταιρίας ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas, η οποία εμπορεύεται καθαριστικά και απολυμαντικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου για οικιακή χρήση τα τελευταία 60 χρόνια. Το έντονο και ερεθιστικό άρωμα της χλωρίνης, λειτουργεί ως προειδοποίηση για την την υψηλή τοξικότητα της: πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χημικό διάλυμα το οποίο είναι καυστικό για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους ιστούς. Tips: Καθώς η χλωρίνη είναι ένα ανθυγιεινό και έντονα τοξικό προϊόν, η συμβουλή μας θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση της. Αντ΄αυτού, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας, οικολογική, οικιακή χλωρίνη, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα, οξυζενέ, κιτρικό οξύ, αιθέριο έλαιο λεμονιού και νερό!