Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

Αρωματικό Χώρου Cinnamon
Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Μέρος 4ο
12 Μαΐου, 2018
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2020
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2020
29 Μαΐου, 2020

Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

Καθώς υποδεχόμαστε το 2017 φτάνουμε στο τελευταίο μέρος της σειράς μας για τα πιο αναγνωρίσιμα αρώματα του κόσμου! Με χαρά – και λύπη μαζί – σας παρουσιάζουμε τα τελευταία 4 αρώματα, τα οποία αναγνώρισαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Yale οι 200 συμμετέχοντες εθελοντές καθώς και tips για το πώς να τα εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή!


17. Στο νούμερο 17 βρίσκεται η μπανάνα, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή φρούτα το οποίο κατάγεται από την Αφρική. Οι διάφορες ποικιλίες της προκύπτουν από το είδος της μπανανιάς και περιέχουν σε αφθονία τις βιταμίνες A, B, C, & D. Η γλυκιά και φρουτώδης μυρωδιά της μπανάνας προκύπτει από τον κίτρινο καρπό της, το αρωματικό προφίλ του οποίου συνίσταται από τουλάχιστον 42 μόρια! Tips: Χάρη στο κάλιο που βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του φλοιού της, η μπανάνα δρα ως φυσικό καθαριστικό για τα δόντια! Απλώς διαλέξτε μια ώριμη μπανάνα – τότε τα επίπεδα καλίου είναι ιδανικά – και τρίψτε τα δόντια σας μέχρι να καλυφθούν τελείως από τον πολτό! Όχι μόνο αυτό, αλλά οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, μια βιοχημική ένωση που συνδράμει στην παραγωγή σεροτονίνης. Η τελευταία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση, κάνοντας τη μπανάνα τον ιδανικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την εξάλειψη του άγχους!

Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

18. Όλοι θυμόμαστε τις κηρομπογιές (ή τα παστέλ όπως είναι γνωστά στην Ελλάδα) και τη μοναδική μυρωδιά τους, μια μυρωδιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παιδικά μας χρόνια! Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι πως το χαρακτηριστικό άρωμα της κηρομπογιάς δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από το στεατικό οξύ, το οποίο είναι ένα παράγωγο του βοείου κρέατος – ευρέως γνωστό ως λίπος βοδινού! Ο λόγος που το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους, είναι για να τους προσδώσει την μαλακή και κηρώδη υφή τους! Tips: Πιο χρήσιμο θα είναι να σας πούμε προς τι δεν ενδείκνυται η χρήση των κηρομπογιών σας: προς κατανάλωση! Σε μία προσπάθεια να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία, η εταιρία Crayola κυκλοφόρησε μια σείρα απο κηρομπογιές με άρωμα διάφορων φαγητών (καρύδα, κεράσι & γλυκόριζα), την οποία σύντομα αναγκάστηκε να αποσύρει απο την αγορά, καθώς η πενανόστιμη μυρωδιά τους δελέασε πολλούς μικρούς ζωγράφους να γεμίσουν την κοιλιά τους αντί για τα μπλόκ ζωγραφικής τους!

Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

19. Αναρωτιόμασταν πότε θα εμφανιστεί το τυρί στη λίστα – ένα απο τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προιόντα! Ακόμη και οι λάτρεις του τυριού οφείλουν να παραδεχτούν πως η χαρακτηριστικά έντονη μυρωδιά των περισσότερων τυριών είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Ο λόγος για τη δυσάρεστη μυρωδιά τους είναι το Brevibacterium (b.linens) βακτηρίδιο! Πιο συγκεκριμένα, οι τυροκόμοι συνηθίζουν να πλένουν τη φλούδα των περισσότερων τυριών με αλκόολ, άλμη ή νερό, κάτι που δημιουργεί φιλικό περιβάλλον για πολλά βακτηρίδια. Το πιο σύνηθες απο αυτά είναι το b.linens, το ίδιο βακτηρίδιο που ευθύνεται για τη μυρωδιά του ανθρώπινου ιδρώτα! Tips: Εάν προσπεράσει κανείς το έντονο άρωμα των τυριών, τα περισσότερα απο αυτά είναι πεντανόστιμα! Ξεκινήστε με ηπιότερες γεύσεις και αρώματα όπως το Cream Cheese, τη Mozzarella, το Gooda Cheese, το Cheddar, το Brie και το Swiss Cheese και σταδιακά επεκτείνετε τη γευστική σας παλέτα σε πιο έντονους και εξεζητημένους συνδυασμούς όπως το Stilton, το Taleggio, το Munster, to Pont l’ évêque, to Roquefort, to Camembert και τέλος το Epoisses (το αγαπημένο τυρί του Ναπολέοντα).

Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος

20. Φτάσαμε στο τελευταίο άρωμα της λίστας μας, το οποίο παρ’ότι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο: τη χλωρίνη! Ίσως δεν γνωρίζετε πως ο όρος χλωρίνη προέρχεται απο το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της εταιρίας ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas, η οποία εμπορεύεται καθαριστικά και απολυμαντικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου για οικιακή χρήση τα τελευταία 60 χρόνια. Το έντονο και ερεθιστικό άρωμα της χλωρίνης, λειτουργεί ως προειδοποίηση για την την υψηλή τοξικότητα της: πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χημικό διάλυμα το οποίο είναι καυστικό για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους ιστούς. Tips: Καθώς η χλωρίνη είναι ένα ανθυγιεινό και έντονα τοξικό προϊόν, η συμβουλή μας θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση της. Αντ΄αυτού, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας, οικολογική, οικιακή χλωρίνη, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα, οξυζενέ, κιτρικό οξύ, αιθέριο έλαιο λεμονιού και νερό!
Οι 20 πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές | Τελευταίο Μέρος