Πως επηρεάζει το Marketing της Όσφρησης την Καταναλωτική Συμπεριφορά?

8 Μυρωδιές Τροφών που Κάνουν Καλό στην Υγεία μας: Μέρος 2ο
8 Μυρωδιές Τροφών που Κάνουν Καλό στην Υγεία μας: Μέρος 2ο
2 Απριλίου, 2018
5 Τips για να μυρίζετε πάντα όμορφα!
5 Τips για να μυρίζετε πάντα όμορφα!
2 Απριλίου, 2018

Πως επηρεάζει το Marketing της Όσφρησης την Καταναλωτική Συμπεριφορά?

Πως επηρεάζει το Marketing της Όσφρησης την Καταναλωτική Συμπεριφορά?

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καταναλωτές ακολουθούν τη μύτη τους! Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες έχουν αρχίσει σταδιακά να μεταθέτουν το ενδιαφέρον τους από τις άλλες αισθήσεις (όραση, ακοή, αφή) και να επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε αυτή της όσφρησης προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Επιστήμονες του κλάδου της αρωματοποιίας επιβεβαιώνουν ότι η όσφρηση ξεχωρίζει πλέον ως η ισχυρότερη απ’ όλες τις αισθήσεις, καθώς συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και το συναίσθημα! 


 Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα συντριπτικό 75% των συναισθημάτων μας παράγεται από την αίσθηση της όσφρησης. Η Pamela Dalton, οσφρητικός επιστήμονας και μέλος του Monell Chemical Senses Center στις ΗΠΑ, λέει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πρώτα την οσμή, την οποία στέλνουν στα πρωτόγονα κέντρα εγκεφάλου του συναισθήματος και της μνήμης. Πράγματι, η αίσθηση της οσμής ως μηχανισμός για την αφύπνιση αναμνήσεων και εμπειριών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Παρ’ότι ο τομέας του Marketing κυριαρχείται από οπτικά μέσα, ένα μεγάλο ποσοστό των συναισθηματικών εντυπώσεων που συναντούν στην καθημερινότητα τους οι καταναλωτές βιώνονται μέσω της όσφρησης. Αυτό χαρίζει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να χαράξουν μια μοναδική ταυτότητα και προφίλ για το brand τους, η οποία θα τους διαχωρίσει από τους ανταγωνιστές και θα τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν με τους καταναλωτές τους μέσω της καταλληλότερης ανθρώπινης αίσθησης. Και καθώς η οσμή καταφθάνει στον εγκέφαλο πριν από άλλες αισθητικές αντιλήψεις, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο κατά τη διαμόρφωση της τελικής αγοραστικής απόφασης, κάτι το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να επιτύχουν το πολυπόθητο συναισθηματικό δέσιμο με τους πελάτες τους!

 Παρ’όλα αυτά εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα άρωμα για την επιχείρηση σας δώστε προσοχή! Τα αρώματα συνίσταται να είναι αρμονικά με το περιβάλλον τους και η ποσότητά τους σωστά ρυθμισμένη. Εάν επιλέξετε ένα λάθος ή ιδιαίτερα περίπλοκο άρωμα μπορεί να διώξετε τους πελάτες σας αντί να τους προσελκύσετε. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα καταναλωτών εκτέθηκε σε ένα απλό άρωμα πορτοκαλιού καθώς και σε ένα πιο περίπλοκο μείγμα πορτοκαλιού, βασιλικού και πράσινου τσαγιού. Οι καταναλωτές που εκτέθηκαν στο απλό πορτοκάλι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο από αυτούς που εκτέθηκαν στη πιο περίπλοκη μυρωδιά. Γι’αυτό το λόγο, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Washington, συμβουλεύουν να το κρατήσετε το άρωμα σας όσο πιο απλό γίνεται!